att rengöra ugnen

Att rengöra ugnen

I en vanlig städning ingår vissa moment. Att dammsuga, dammtorka och skura golv brukar vara en självklarhet för de flesta. Det finns dock även många moment som inte ingår i en vanlig städning, men som ändå blir aktuella när det är dags för en rejäl storstädning av hemmet. Dit hör bland annat rengöring av ugnen. Det är en syssla som många verkligen ryggar inför, eftersom det varken är enkelt eller går snabbt. Tvärtom, det kan vara riktigt svårt att få ugnen riktigt ren, och det tar dessutom en hel del tid. Det betyder dock inte att det är omöjligt, och det betyder heller inte att du ska skjuta upp det hela längre än nödvändigt. Det är bättre att ta tjuren vid hornen och ta itu med ugnen direkt.

Så kan du göra

Det är som sagt inte lätt att göra rent en ugn, men det går om du gör på rätt sätt. Det är också viktigt att nämna att det inte bara finns ett sätt som är det rätta. Du kan använda dig av olika metoder, men här ska vi titta på några av de sätt som kan hjälpa dig att lyckas, och kanske lite snabbare och enklare än du är van vid.

  • Ta hjälp av ättika – du vet säkert redan att ättika kan vara till nytta i många situationer. Så även när du ska försöka få ugnen fri från smuts och ingrodda matrester. För att lyckas med detta rekommenderas att du först gör i ordning en bunke som tål att vara i ugnen, i vilken du häller i ättika med 24 % koncentration. Därefter värmer du upp ugnen till cirka 50 grader och placerar sedan bunken med ättika inne i den. Låt ättikan stå i ugnen i en timmes tid. Det hjälper smutsen där inne att mjukas upp, och när timmen har gått bör du ganska enkelt kunna få bort smutsen med hjälp av enbart vatten och såpa. Förutom att detta är effektivt blir det också betydligt billigare än att hålla på och köpa en rad dyra rengöringsmedel.
  • Ta hjälp av något som finns i kryddhyllan; bikarbonat – de flesta har en burk bikarbonat stående i kryddhyllan. Den kan vara till nytta när du ska baka, men den kan faktiskt också vara bra att ha när du ska göra rent din ugn. Du blandar helt enkelt bikarbonat med varmt vatten och stryker sedan på detta inne i ugnen. För att toppa det hela sprayar du sedan även på ättika, som vi redan har konstaterat är mycket effektivt mot även hård smuts. Detta behöver inte verka i en timme, men låt det sitta en liten stund, innan du sedan torkar rent. Om du har en riktigt smutsig ugn där du vet att smutsen sitter riktigt hårt, kan du faktiskt låta blandningen ligga på över natten medan du sover. På morgonen kommer du märka att det verkligen har gett effekt, och det blir då enkelt att torka rent ugnen.

Du behöver med andra ord inte förlita dig på de dyra produkter som finns på städavdelningen. Faktum är att det ofta är så kallade husmorstips som är de mest effektiva, och i det här fallet kan du alltså dra nytta av sådana produkter som ändå ofta finns i ett skafferi för att få ugnen fri från smuts.

Tidsåtgång

En av de faktorer som gör att många drar sig för att göra rent ugnen är att det tar så lång tid. Detta problem elimineras till viss del om du använder dig av någon av de metoder vi har tittat på tidigare i den här artikeln. Ett tips om du ändå upplever att det tar tid från annat, är att du låter medlet verka över natten. Då sover du ändå, och behöver inte tiden till något annat, och du behöver heller inte använda spisen. På så sätt tar det bara fem minuter på kvällen när du smetar på blandningen, och en kort stund på morgonen när du ska torka av. Tidsåtgången som du märker av blir då minimal, även om det i själva verket går ett antal timmar under tiden du sover. Det är praktiskt och enkelt och du använder tiden på ett så effektivt sätt som möjligt.