Tips för renare fönster

Att putsa fönster är något som väldigt många betraktar som ett nödvändigt ont. Det tar tid och det är inte alltid enkelt att lyckas åstadkomma ett tillfredsställande resultat. Det behöver dock inte vara så krångligt. Här har vi samlar en rad tips som gör att dina chanser att lyckas med fönsterputsningen ökar.

Använd dig av flera trasor

Du vet säkert redan att det behövs trasor av något slag att torka av skrapan med. Något som kan försvåra för dig är om du enbart använder dig av en trasa. Den kommer nämligen att bli fuktig tämligen omgående, vilket gör att skrapan inte blir torr när du torkar av den, och du kan då få fula strimmor på fönstret oavsett hur mycket du försöker putsa. Om du har ett gammalt lakan eller liknande kan detta fungera alldeles utmärkt. Klipp det i mindre bitar så att du har ett flertal trasor att torka av gummiskrapan på. På så sätt kan du se till att skrapan blir ordentligt torr efter varje drag, vilket genast kommer att ge dig bättre resultat.

Börja i rätt ände

Något som kan ge ett mindre bra resultat än önskvärt är om du rengör lite på måfå och inte riktigt vet i vilken ordning du ska putsa fönstret. Börja uppifrån och ned, och sätt igång i ena hörnet och jobba dig sedan uppifrån och ned, mot andra sidan tills du är klar med hela fönstret. Det låter inte krångligt, och det är det inte heller. Det gäller bara att få in det hela som rutin.

Använd rätt rengöringsprodukter

För att du ska lyckas bra med fönsterputsningen är det förstås en förutsättning att du använder dig av rätt rengöringsmedel. Här finns det flera bud gällande vad som är att föredra, men vi skulle vilja säga att det inte behöver vara så svårt. Du behöver inte köpa de dyraste rengöringsprodukter som finns att hitta i butik. Du kan använda Yes diskmedel blandat med varmt vatten. Det fungerar alldeles utmärkt och det kanske till och med är något som du redan har hemma. Vissa rekommenderar också att man blandar i lite ättika, för att få en ännu bättre effekt. Här kan du testa dig fram och se vad du föredrar. Om det är kallt ute kan du också lägga till lite t-röd i varmvattnet. På så sätt slipper du fläckiga fönster, vilket annars brukar bli resultatet för den som försöker putsa fönstren när det är kallt ute.

Se till att du kommer åt

En annan viktig faktor är förstås räckvidden. Det gäller att du verkligen kommer åt alla ytor på fönstret. Insidan putsar du förstås bäst från insidan, och det kanske du även lyckas med vad gäller mellan glasen om dina fönster går att få isär. Utsidan däremot är svår att hantera från insidan. Om du bor högt upp i ett hyreshus eller i en bostadsrätt måste du förmodligen nöja dig med detta, men om du bor i villa eller radhus bör du se till att skaffa en stabil stege, så att du tryggt kan stå på den och sköta putsningen av utsidan.