Tips och råd

Städning av lokaler är förstås en viktig fråga oavsett vilken typ av lokaler det gäller, men till syvende och sist är det sällan lika extremt viktigt som när det gäller skolor. Ska du strax ta dig an din första skolstädning då din firma vunnit en upphandling, eller har du nyligen blivit anställd på ett företag som ägnar sig åt exempelvis städning av skolor? Då vill du säkert ha några tips och råd kring hur du lyckas med städning av en skola.

skolstädning

Var noggrann

Det första och kanske även viktigaste tipset är att vara noggrann. Det är naturligtvis viktigt att du får tillräckligt mycket tid på dig för att kunna göra ett bra jobb. Att skolan är välstädad är nämligen en mycket viktig faktor för att eleverna ska kunna koncentrera sig och må bra under sin vistelse i lokalerna. Det finns gott om utrymmen att rengöra, och det kan ta ett tag innan du hittar en god rutin. Golvytorna måste naturligtvis tas om hand med hjälp av dammsugning och torkning varje dag, men det är också viktigt att komma ihåg toaletter, bord, fönsterbrädor, hyllor och andra platser där damm och smuts kan samlas.

Det är viktigt att det hålls efter noga så att inte damm och smuts får en naturlig plats. Det kan nämligen finnas både elever och personal som är mycket dammkänsliga och som har problem med olika allergier. För dem är det ännu viktigare att skolan kan erbjuda en ren och fräsch miljö. Se därför till att du innan du påbörjar städarbetet första gången, får tillfälle att gå runt i lokalerna så att du tillsammans med ansvarig person på skolan kan göra upp en checklista över allt som ska städas. Då kan du enkelt gå igenom den och kryssa av moment för moment vid varje arbetstillfälle. Se till att vara överens med beställande part om vad som ska ingå redan innan arbetet påbörjas.

Tänk på vilka rengöringsprodukter du använder

När du städar på en skola behöver du tänka noga på vilka produkter som är bra att använda och vilka som du bör avstå från att använda just där. Det du behöver komma ihåg är att det kommer vistas många människor i lokalerna samma dag som du är där och städar. Det betyder att du ska vara noga med att enbart använda miljövänliga medel som inte på något sätt kan vara skadliga för barnen. Då dessa inte alltid är fullt lika kraftfulla som alternativ innehållande diverse kemikalier, gäller det att du även använder rätt redskap och produkter. Mikrofiberdukar brukar vara bra att använda, då de har en bättre rengörande förmåga än andra typer av trasor och dukar, vilket innebär att du klarar dig på mildare rengöringsmedel.

Hygienen enormt viktig på skolor

Eftersom många barn och vuxna vistas på skolorna hela dagarna, betyder det att toaletter används många gånger varje dag. Det ställer höga krav på den som sköter städningen eftersom det är viktigt att toaletter, handfat och andra ytor runt toaletterna rengörs otroligt noggrant för att upprätthålla en god hygien. Papperskorgarna behöver tömmas regelbundet och golven kan behöva ordentliga rengöringar varje dag.