Viktigt att tänka på vid en flyttstädning

Att en flyttstädning är ansträngande och krävande råder det inga tvivel om. Det vet alla som någon gång varit med om en sådan. Många väljer därför att anlita en städfirma som kan utföra flyttstädningen. Det är en god idé, men oavsett om du väljer att flyttstäda själv eller anlita hjälp finns det saker du bör tänka på för att det hela ska bli väl utfört.

flyttstädning

När du anlitar en städfirma

Ett av de alternativ du har när du ska flytta är att anlita en firma som kan hjälpa dig med uppgiften. Detta kan lätta bördan en hel del för dig. Det finns trots allt mycket annat som ska göras när det är dags att flytta, och för många kan det vara en lättnad att slippa tänka på städningen. Det gäller dock att du väljer rätt företag och för att lyckas med detta finns det några saker du kan tänka på.

  • Välj ett företag med nöjdhetsgaranti. Det går inte att nog betona hur viktigt detta är. Om hyresvärden eller köparen inte godkänner städningen är det städfirman som tar på sig ansvaret och kommer tillbaka och kompletterar städningen om den här typen av garanti finns. Om företaget däremot inte har någon sådan kan det bli så illa att du blir tvungen att betala både för den flyttstädning du själv har beställt, och den kompletterande städning som hyresvärden eller köparen sedan beställer.
  • Undersök vad som ingår. Eftersom en flyttstädning är väldigt omfattande i jämförelse med en vanlig hemstädning är det viktigt att du säkerställer att så många saker som möjligt ingår. Om inte fönsterputs ingår i grundpaketet kanske det är något du vill lägga till, eftersom det kan vara rejält tidskrävande. Tänk också på att städning av förråd, altan och balkong sällan ingår men ibland kan köpas till.
  • Välj ett företag med övervägande goda omdömen från tidigare kunder. Ingen vet bättre än tidigare kunder huruvida företaget är att lita på eller inte, så se till att låta deras omdömen väga tungt.

Om du städar själv

Om du väljer att städa själv behöver du först och främst få koll på vad som brukar ingå i en flyttstädning. Räkna med att det är fler moment än i en vanlig hemstädning, även en grundlig sådan. Det är svårt att som lekman komma ihåg alla moment som brukar kontrolleras vid flytt, men lyckligtvis finns det gott om checklistor på nätet som du kan ta hjälp av. Skriv gärna ut en sådan lista och börja uppifrån och gå nedåt.

Varje gång du har slutfört något på listan ser du till att kryssa för rutan så att du tydligt och klart kan se vilka delar som är avklarade och vad som kvarstår. Tänk också på att vara noggrann med utrymmen som vanligtvis inte granskas så noga. De kommer troligen granskas rejält av kommande hyresgäst eller köpare. Se därför till att det är fläckfritt under badkaret, bakom spisen och på platser som kanske lätt blir bortglömda i vanliga fall. Glöm heller inte att frosta av frysen i god tid, så att du har tid för en grundlig rengöring.