Tips på hur du städar en trapp på bästa sätt

Har du många trappor att städa, antingen på jobbet eller hemma? I så fall har du säkert redan lagt märke till att det kan vara en verklig utmaning att få dem välstädade. Det är något av en konst att städa en trappa ordentligt, oavsett om det rör sig om en trappuppgång i ett hyreshus eller en trappa inne i ett privat bostadshus. Vi ska gå igenom några tips som kan underlätta, så att trappan du ska städa verkligen ger ett ordningsamt och trevligt intryck efter genomförd städning.

trappstädning

Lägg fokus på mattan i trapphuset

Om det är ett trapphus som ska städas brukar det nästan alltid ligga någon typ av stor matta innanför porten. Denna bör du lägga stort fokus på eftersom det samlas såväl löv som grus och annat skräp. Det är viktigt att denna rengörs, annars kommer smutsen från mattan släpas vidare in i trapphuset när någon kommer in genom porten. Med en grovdammsugare kan du dammsuga av den. Det hjälper troligtvis mot det värsta men för att det hela ska bli grundligt gjort är det bra att ta ut mattan, gärna skölja av den och rengöra den med lämpligt rengöringsmedel. Låt den sedan hänga ute på tork och vädring innan den läggs in på nytt. Detta ger dig också goda möjligheter att komma åt att göra rent under mattan.

Tänk på samtliga utrymmen

A och O för att du ska lyckas med trappstädning är att du tänker på samtliga utrymmen. En trappa kan vara mer komplicerad att städa än ett vanligt rum. Trappstegen smalnar ofta av, och det är viktigt att du är grundlig när du rengör ända in i hörnen på varje trappsteg. Om det finns ett utrymme där det går att komma in under själva trappan är det viktigt att du även rengör där, eftersom damm och smuts lätt sprider sig vidare. Det gäller med andra ord att komma ihåg att det inte bara är de ytor som syns med blotta ögat som ska städas, utan alla utrymmen som går att komma åt.

Rengör fönster i trappan tillräckligt ofta

Oavsett om du städar ett trapphus eller om du städar din egen trapp inne i bostaden, finns det ofta ett eller flera fönster där i. Det här är något som sällan tas med i den vardagliga trappstädningen, och det är självklart så att fönstret inte behöver putsas vid varje tillfälle trappan städas. Däremot behöver det göras tillräckligt ofta för att fönstret ska vara blankt och rent. Damm och fläckar på fönstret ger lätt ett ganska ostädat intryck. Det betyder att den möda du lagt på städningen av trappan kan bli mer eller mindre förgäves, eftersom trappan eller trapphuset ändå kan upplevas som ostädad om fönstret inte ser lika rent och fint ut. Ta därför för vana att putsa just detta fönster oftare än vad som är standard med andra fönster, eftersom det har en så framträdande placering. Kom också ihåg att torka av runt själva fönstret så att det inte samlas damm i vrårna.