Vad ska man tänka på
Har du någon gång undrat hur viktigt det egentligen är att kontorsstädningen blir ordentligt utförd? Då kan vi meddela att det är otroligt viktigt. De som arbetar på ett kontor tillbringar ofta större delen av dagarna där, och då är det viktigt både för koncentrationen, hälsan och trivseln att det hela tiden är välstädat. Om ni inte redan har tecknat avtal med en firma som kommer och utför en grundlig kontorsstädning med jämna mellanrum kan det vara hög tid att göra det. Ni kan själva välja med vilket intervall ni vill att städningen ska utföras, exempelvis en gång i veckan. Där emellan är det dock viktigt att ni själva ser till att hålla det rent och snyggt på kontoret, och där bör alla ta ett gemensamt ansvar.
Glöm inte soporna
Något som absolut inte får ignoreras eller glömmas bort är soporna. Om dessa glöms är risken stor att det börjar spridas en mycket oangenäm lukt på kontoret, en lukt som det kan visa sig vara betydligt svårare att bli av med än att få in. Se därför till att ni vid slutet av varje arbetsdag tar med er samtliga sopor ut och slänger i det soprum eller vid den återvinningscentral som hör till kontorslokalerna. Det gäller såväl papperskorgen inne på toaletterna som hushållssoporna. Se helt enkelt till att alla påsar byts ut vid slutet av dagen. På det sättet slipper ni vara oroliga att något ska glömmas.
Rengör toaletten ofta
Ingen ska behöva dra sig för att gå på toaletten på jobbet. Det ska kännas lika fräscht att gå på toaletten på kontoret som hemma. Se till att det alltid är rent och fräscht inne på varje toalett på kontoret. Här är det naturligtvis viktigt att alla tar sitt eget ansvar och gör rent efter sig. Toaletten ska naturligtvis rengöras vid behov, men även handfatet bör hållas rent under dagens lopp. Det är också viktigt att det alltid finns toalettpapper tillgängligt, så den som ser att det bara återstår en rulle bör se till att fylla på, eller underrätta den som har ansvar för att fylla på.
Håll rent i köket
På de flesta kontor finns ett kök eller åtminstone ett pentry, där personalen kan värma mat, diska, brygga kaffe och andra saker som kan behövas under en lång arbetsdag. Även här krävs förstås rengöring flera gånger varje dag för att det ska kännas trevligt att vistas här. Se till att göra upp tydliga regler för vad som gäller för alla. Det kan röra sig om enkla saker som att alla plockar undan sin tallrik, sitt glas och sina bestick efter sig när de har ätit. Dessa ska placeras i diskmaskinen om sådan finns, eller diskas för hand direkt. När diskmaskinen är full ska den startas av den som ställer in det sista i den. Urplockning görs av den som först får tid när den är klar, alternativt på rullande schema. Bordet torkas av i slutet på varje lunchrast, alternativt att var och en torkar av där de själva har suttit.