Att rengöra tvättmaskinen

Har du någon gång tänkt på att en tvättmaskin behöver rengöras då och då? Om svaret är nej är det inget du behöver skämmas över. Det finns nämligen många som inte tänker på detta. Det är heller aldrig för sent att börja med rengöring av maskinen även om du inte gjort det tidigare. Bättre sent än aldrig brukar man ju säga, något som faktiskt stämmer väldigt bra.

Bra metoder

Har du aldrig gjort rent tvättmaskinen tidigare och funderar på hur man bör gå tillväga? Eller har du kanske trott att det räcker med att låta tvättmaskinen köras tom på 90 grader då och då, för att den ska hålla sig ren och i fint skick? I så fall ska vi titta på några metoder du kan använda dig av. Det krävs egentligen inga dyra specialprodukter, och det behöver heller inte kräva speciellt mycket av din tid.

  • Ättika, hushållets bästa vän – det råder ingen tvekan om att ättika kan vara till otroligt mycket nytta i ett hushåll. Du vet säkert redan att du kan använda ättika för att bekämpa ogräs utomhus, och du kan använda den för att rengöra ugnen på ett effektivt sätt. Med tanke på detta kommer det kanske inte som någon direkt överraskning att du även kan använda den här typen av produkt för att rengöra tvättmaskinen. Du häller helt enkelt rejält med ättika, cirka 3 dl, i tvättmedelsfacket och kör sedan maskinen med ett program på 90 grader. På detta sätt rengörs maskinen samtidigt som eventuell dålig lukt elimineras. Det är enkelt, och många har redan en flaska ättiksprit stående i skafferiet. Skulle du inte ha någon sådan kostar den inte många kronor att köpa, och du kan ha nytta av den regelbundet i hushållet även efter att du har gjort rent din tvättmaskin. Det är viktigt att du kommer ihåg att torka ur maskinen efter att du kört programmet. Använd en fuktig trasa när du torkar av. Låt sedan maskinen stå och luftas med öppen lucka och utdragen tvättmedelsbehållare.
  • Använd citronsyra och askorbinsyra – det här tipset kan hjälpa om du är en av de personer som har svårt att hantera den fräna lukten som ättika kommer med. Det är inte helt givet att du klarar av att stå i en tvättstuga där du låter ättika göra rengöringsjobbet, och då kan en kombination av askorbinsyra och citronsyra vara ett tänkbart alternativ. Du tar då en halv påse av varje och blandar med lite vatten. Blandningen häller du i tvättmedelsfacket och låter sedan maskinen köras på 90 grader. De flesta kan nog instämma i att lukten är betydligt behagligare än den som ättika kommer med.
  • Använd bikarbonat eller bakpulver – bikarbonat är också en sådan produkt som du kan ha stor nytta av till många saker i ett hushåll. Bikarbonat är det som oftast används, men det kan också vara bra att veta att bakpulver innehåller samma ämne och därför också går bra att använda. Den innehåller dock inte samma höga koncentration som bikarbonat, så du kan behöva använda mer om du väljer att köra med bakpulver. Det du gör är att blanda bikarbonat med ättika, hälla blandningen i tvättmedelsfacket och sedan köra ett tvättprogram på 90 grader. När programmet avslutats torkar du av alla delar i tvättmaskinen och låter maskinen stå öppen för att luftas.

Du behöver inte lägga ned några stora summor på att köpa in dyra rengöringsmedel för att du ska kunna få en ren och fräsch tvättmaskin. Det räcker alldeles utmärkt med produkter som redan finns hemma i många hem.

Därför behöver tvättmaskinen rengöras

Nu kanske du undrar varför det egentligen ska vara nödvändigt att rengöra en tvättmaskin, som ju av naturliga skäl ofta får behandling med vatten och tvättmedel. Svaret är att den behöver rengöras då och då för att få bort beläggningar som bildas och för att få bort dålig lukt. Om du inte rengör maskinen regelbundet finns det också en risk att det bildas mögel, i synnerhet om du glömmer att låta maskinen luftas efter tvätt. Därför bör du se till att då och då köra ett varmt program där du även låter ättika, bikarbonat, citronsyra eller likvärdiga produkter få lösa upp smuts och beläggningar och för att ta bort eventuella lukter.