Har du någon gång hört talas om plogging, eller ploggning som det ibland också kallas? Det är en intressant motionsform som passar utmärkt för alla som vill röra på sig och samtidigt göra något positivt för miljön. Vid plogging springer eller joggar du samtidigt som du plockar upp skräp längs din färdväg. Många väljer att göra detta i skog och mark, men du kan naturligtvis lika gärna plogga längs en väg. Det är helt upp till dig var du trivs bäst med att motionera. Farten bestämmer du naturligtvis också, så att den passar den fysiska nivå du befinner dig på för stunden.
Därför uppskattas plogging
Hur kommer det sig då att en motionsform som plogging blivit så populär? Det finns troligtvis flera anledningar till detta. en väldigt viktig anledning är dock utan tvekan just det faktum att man gör något positivt för klimatet. Klimatfrågan har fått gott om välförtjänt och välbehövlig uppmärksamhet det senaste året, och många känner att de vill bidra på något sätt. En person kan inte göra allt, men alla kan bidra med något. Genom att ägna sig åt plogging har man möjlighet att hålla igång samtidigt som man tar rätt på sådant som annars skulle ligga i naturen och förorena. Många uppskattar också att det går att ägna sig åt detta var som helst och att det inte krävs någon särskild utrustning förutom något att lägga skräpet i och vanliga träningskläder.
Alternativ till klassisk plogging
De som förespråkar plogging som aktivitet brukar vara noga med att påpeka att man faktiskt inte måste ägna sig åt just löpning för att kunna sporta på det här viset. Det går att ta sig fram med exempelvis cykel, och ägna sig åt skräpplockning längs vägen. Det ger samma effekt, även om transportmedlet är ett annat. Det finns också de som väljer att paddla kanot och plocka skräp längs vattenkanten och även vissa som föredrar att rida och ägna sig åt skräpplockning längs vägen. Det finns med andra ord ett flertal alternativ för den som av någon anledning inte känner sig så lockad av att jogga.
Fördelar med ploggning
Det finns gott om fördelar med ploggning. För det första är det naturligtvis en fördel i sig att du kan springa i din egen takt och på vilket underlag du vill. Att du sedan också hjälper till att hålla rent i naturen är naturligtvis också en fördel. En annan fördel är att du får en mer utökad motion och får chansen att träna muskelgrupper som inte berörs vid en vanlig löptur. Anledningen till detta är att du böjer dig ned, sätter dig på huk och sträcker ut kroppen medan du plockar skräp. Det gör att du får en mer varierad motion jämfört med om du ger dig ut på en vanlig joggingrunda. Du blir helt enkelt mer genomtränad i kroppen vilket naturligtvis är positivt.
En ny företeelse
Om du inte har hört talas om plogging så är det inte särskilt konstigt. Det här är nämligen något ganska nytt. 2016 drog man igång med den här typen av idrott i organiserad form. Det var just här i Sverige som plogging såg dagens ljus. Först för två år sedan, 2018, spreds aktiviteten vidare till andra länder. Idag är det många som med glädje ägnar sig åt att plogga regelbundet och allt fler blir det. Den person som har blivit något av ett ansikte utåt för plogging är Erik Ahlström. Han är en multisportare som började plogga i Stockholm. Anledningen till att han drog igång med arbetet kring detta var insikten om hur stora nedskräpningar med främst plastföremål som förekommer runtom i samhället.
Att komma igång
Att komma igång med plogging är enkelt. Du behöver ett par bra skor att springa i, så att din kropp får hjälp med stötdämpning när du springer. Detta gäller oavsett om du bestämmer dig för att främst springa i naturen eller ute längs vägarna. Du behöver även någon typ av träningskläder som du trivs i och kan röra dig fritt i. Ett par handskar är också bra att ha på, med tanke på skräpet du kommer ta upp. Utöver detta är det enda du behöver något att lägga det skräp du plockar upp i.