Städa med bikarbonat

Under senare tid har det blivit allt mer populärt att städa med hjälp av olika husmorsknep och det är en stor fördel om knepen också är ofarliga för miljön. I den här artikeln ger vi några exempel på hur man kan städa med bikarbonat.

Miljövänligt och ofarligt

Att städa med bikarbonat är både miljövänligt och ofarligt. Man behöver inte oroa sig om det hamnar bikarbonat i avloppet och varken barn eller djur tar skada av städningen. Det innebär att man inte behöver skölja bort bikarbonaten lika noga som när man använder starka rengöringsmedel.

Gör rent kakelfogar

Genom att blanda bikarbonat med grovt salt och lite ättika kan man enkelt få rent kakelfogar. Ta bara blandningen, doppa en tandborste i den och gnugga i fogarna. När smutsen är borta kan du enkelt ta en trasa och torka bort allt med och sedan är det bara att njuta av renheten. De tidigare brunaktiga kakelfogarna har blivit glänsande rena.

Putsa koppar

Bikarbonat och ättika fungerar även utmärkt för att putsa koppar som blivit smutsig. Kopparsaker som man tror aldrig ska få sin glans åter blir med en gång rena och fina. Det gäller dock att inte snåla med blandningen. Rör ihop bikarbonat och ättika till en skummande massa och använd den gula sidan av en disksvamp för att gnugga bort smutsen. Diska sedan med vatten eller lite diskmedel vid behov. Sedan är sakerna rena och fräscha.

Gör stekpannan ren

För att ta bort fastbränd mat i en stekpanna eller kastrull kan du hälla i lite bikarbonat. Fyll på med hett vatten så det täcker det fastbrända. Lämna pannan eller grytan över natten och så kan du enkelt diska ur den på morgonen. Om stekpannan blivit smutsig och missfärgad på undersidan kan du gnugga den med en blandning av bikarbonat och vinäger. Om smutsen inte suttit för länge går den enkelt bort.

Lös stopp i avloppet

Om du har fått stopp i avloppet kan du enkelt åtgärda det med hjälp av bikarbonat och ättika. Häll ner bikarbonat i avloppet där det är stopp. Häll sedan på ättika så att det bubblar rejält. När blandningen sjunkit undan häller du på hett, gärna kokande vatten. Om stoppet inte har löst sig kan du göra om samma sak igen. Du behöver inte oroa dig för att metoden ska skada rören eller skapa några läckage. Det är helt enkelt ett skonsamt och enkelt sätt att lösa även kraftigare stopp i avloppet.